‘’Η καρδιά με πηγαίνει εμένα’’

                                                                                                               Ο αθλητικός χώρος είναι για τους δυνατούς, για αυτούς που κυνηγούν έντονα συναισθήματα. Για αυτούς που θέλουν να μάχονται στη ζωή τους, για αυτούς που ''τους πηγαίνει η καρδιά''.
Η καρδιά οδηγούσε τους κολυμβητές μας στο 84ο πρωτάθλημα Ανδρών –Γυναικών που διεξήχθη από τις 12 ως τις 14 Ιουνίου στον Άλιμο. Όσοι βρέθηκαν το τριήμερο αυτό, στα νότια προάστια της Αθήνας έζησαν στιγμές που θα τις θυμούνται για πάντα.
Τα Ηρακλάκια του Μίλτου Χαλκιά και του Στέφανου Ζαφειριάδη για άλλη μια φορά τίμησαν το σκουφάκι που φορούν και την ιστορία του ένδοξου σωματείου μας.

Η Φιλιώ Ραυτοπούλου δικαιωματικά κερδίζει τον τίτλο της πολυτιμότερης κολυμβήτριας για την ομάδα μας. Η φετινή χρονιά της Φιλιώς είναι χρονιά θερισμού των πλούσιων καρπών, αποτέλεσμα της σποράς τα προηγούμενα χρόνια. Συμμετοχή και μετάλλια σε διεθνείς αγώνες, πανελλήνιο ρεκόρ, πανελλήνια καταξίωση. Και τώρα ήρθε να μας δείξει ότι διαθέτει και αθλητικό θράσος. Κοίταξε στα μάτια την κορυφαία κολυμβήτρια όλων των εποχών Μαριάνα Λυμπερτά και παραλίγο να κάνει την έκπληξη των αγώνων. Ήρθε δεύτερη στα 400 ελεύθερο γυναικών με καταπληκτική επίδοση 4:20,26(ρεκόρ συλλόγου).
Είχε ακόμη ένα μετάλλιο, χάλκινο αυτή τη φορά, σε πιο γνώριμα μονοπάτια, στα 200 ελεύθερο με 2:05,11 που αποτελεί ρεκόρ συλλόγου.

Η ταλαιπωρημένη από τραυματισμούς την φετινή χρονιά Βιβή Κρητικού έκανε την υπέρβαση. Έκανε πέρα τα προβλήματα που την απασχολούσαν, ακόμα και τις ημέρες των αγώνων και έβαλε στόχο για το βάθρο. Κέρδισε το χάλκινο μετάλλιο στα 800 ελεύθερο με 9:08,04 παίρνοντας δύναμη για την συνέχεια. Είχε ακόμα δύο συμμετοχές σε τελικούς 7η στα 400 ελεύθερο και 5η στα 1500 ελεύθερο.

Παρούσα σε τελικούς και η Κύπρια της ομάδας μας Ειρήνη Κύζα. Η κολυμβήτρια του Γιώργου Χουζούρη από το Παραλίμνι της Κύπρου έβαλε το λιθαράκι της στην προσπάθεια της ομάδας. Ήταν 7η στα 800 ελεύθερο και 8η στα 400 ελεύθερο με νέο ατομικό ρεκόρ.

Η μικρή μας, (μόνο σε ηλικία), Αποστόλου Γεωργία στην πρώτη της συμμετοχή σε πανελλήνιο πρωτάθλημα Ανδρών- Γυναικών, συμμετείχε σε τελικό, κατακτώντας την 8η θέση, με νέο ατομικό ρεκόρ και ρεκόρ συλλόγου στα 200 πρόσθιο. Η Γεωργία ήταν από τις μικρότερες κολυμβήτριες που συμμετείχαν σε τελικούς. Σε λίγες ημέρες θα έχει την τιμή να αγωνιστεί με τα χρώματα της Εθνικής Ελλάδος αφού επιλέχτηκε από την κολυμβητική ομοσπονδία να αγωνιστεί στη διεθνή συνάντηση Comen Cup.

Τέλος για τις γυναίκες είχαμε συμμετοχή στον τελικό της σκυταλοδρομίας 4Χ200 ελεύθερο με τις Λιακοπούλου Μελίνα, Κύζα Ειρήνη, Κρητικού Βιβή και Ραυτοπούλυο Φιλιώ κατακτώντας την 4η θέση.

Για την κατηγορία των ανδρών στην πρώτη του συμμετοχή με τα χρώματα του Ηρακλή σε πανελλήνιο πρωτάθλημα, ο παθιασμένος, Χρήστος Χαρατάσος είχε μια 7η θέση και μια 8η στα επίπονα αγωνίσματα 800 ελεύθερο και 1500 ελεύθερο.

Ο 'παλιός' της ομάδας, και συνδετικός κρίκος της παλιάς δυνατής ομάδας των ανδρών, με την νέα, Χρήστος Κιτσούλης είχε μια 7η θέση στα 200 μικτή ατομική όπου και κατέρριψε το ρεκόρ συλλόγου στο αγώνισμα.

Στο πανελλήνιο πρωτάθλημα αγωνίστηκαν επίσης η Λιακοπούλου Μελίνα, Κατερίνα Πελκούδη, ο Στέφανος Αντωνιάδης, ο Γιώργος Παπχιάνος, ο Θανάσης Στεφόπουλος και η Τριανταφυλλίδου Χρυσούλα. Παρ΄ ότι δεν κατάφεραν να περάσουν σε τελικούς είχαμε εξαιρετικές επιδόσεις από όλους.

Τέλος ξεχωριστή αναφορά πρέπει να κάνουμε για τον Τάσο Σαχπαζίδη ο οποίος δηλώνει παρών, όποτε του ζητηθεί από την ομάδα. Συμμετείχε στην σκυταλοδρομία 4Χ200 ελεύθερο αλλά αγωνίστηκε, ''μαζί'' με όλους τους συναθλητές του, σε κάθε αγώνισμά τους.

Η ομάδα συγκέντρωσε 44 βαθμούς και κατέκτησε την 10η θέση στη γενική βαθμολογία. Επίσης στην κατηγορία γυναικών ήταν 8η με 39 βαθμούς.
Τα 20 ατομικά ρεκόρ στις 32 συμμετοχές σε μια περίοδο που, για τους περισσότερους κολυμβητές των μικρών κατηγοριών, δεν είναι προγραμματισμένη για να υπάρχει κορύφωση, μας προετοιμάζει για το, τι θα ακολουθήσει στα πανελλήνια πρωταθλήματα τον Ιούλιο.

Δεκαπέντε χρόνια.
Μια δυσμενή παράδοση έπεσε στον Άλιμο την πρώτη ημέρα των αγώνων. Δεκαπέντε χρόνια έχουν περάσει από τότε που η ομάδα μας κέρδισε τελευταία φορά μετάλλιο σε πανελλήνιο πρωτάθλημα στην κατηγορία γυναικών. Ήταν το 2000 όταν η Ειρήνη Σηφακη είχε κερδίσει το χάλκινο στα 50 πεταλούδα. Η μόλις ενός έτους τότε Φιλιω Ραυτοπούλου, κατάφερε να σπάσει την αρνητική παράδοση και να ανοίξει το δρόμο για τα άλλα δυο μετάλλια που ακολούθησαν.
Οι αποστάσεις
Ακόμα ένα σημαντικό στοιχείο της πορείας της ομάδας είναι ότι, όλα τα μετάλλια και οι προκρίσεις στους τελικούς ήρθαν από τις μεγάλες αποστάσεις. Οι κολυμβητές μας διακρίνονται ιδιαίτερα στα αγωνίσματα της αντοχής. Τρεις τελικούς και ένα μετάλλιο στα 400 ελεύθερο, όπως και στα 800 ελεύθερο και δυο τελικούς στα 1500 ελεύθερο. Και να μην ξεχνούμε τις επιτυχίες στα αγωνίσματα ανοικτής θάλασσας. Οι κολυμβητές του Μίλτου Χαλκιά δημιουργούν την δική τους παράδοση στις μεγάλες αποστάσεις.
Θεσσαλονίκη μου μεγάλη φτωχομάνα.
Συγκρίνοντας την βαθμολογική συγκομιδή των ομάδων της πόλης μας με τα προηγούμενα χρόνια θα παρατηρήσουμε ότι υπάρχει τεράστια πτώση. Δεν χωρούν πολλά ερωτηματικά για αυτό, ούτε πολλές αναλύσεις. Η κολύμβηση της Θεσσαλονίκης χτυπήθηκε σκληρά από την οικονομική κρίση. Οι κολυμβητές και οι ομάδες πληρώνουν ακριβά τα προβλήματα που προκύπτουν από την έλλειψη προπονητικού χώρου. Μέσα σε αυτή την κρίση ο Ηρακλής φαίνεται να βγαίνει αλώβητος, αφού κατάφερε να διατηρήσει σε ικανοποιητικό βαθμό, την βαθμολογική του συγκομιδή καλύπτοντας τις ελλείψεις με πολύ περισσότερες οικογενειακές θυσίες,
Δυνατό πρωτάθλημα
Παρά την πτώση των ομάδων της Θεσσαλονίκης και της περιφέρειας, είχαμε την ευκαιρία να παρακολουθήσουμε ένα πολύ δυνατό πρωτάθλημα με εξαιρετικές επιδόσεις, γρηγορότερα κλεισίματα τελικών τον Σπύρο Γιαννιώτη να γίνεται ο κολυμβητής με τις περισσότερες πρώτες νίκες και τον Ολυμπιακό δίκαια πρωταθλητή για 56η φορά.