Αντίστροφη μέτρηση για Ελσίνκι.

                                                                                          Με ανακοίνωση της η Κολυμβητική Ομοσπονδία Ελλάδος ανακοίνωσε την αποστολή για τους Πανευρωπαϊκούς Αγώνες Νέων-Νεανίδων  και όπως αναμενόταν μέσα στους 15 κολυμβητές και κολυμβήτριες βρίσκεται και το όνομα του κολυμβητή μας Ασπουγαλή Γιώργου καθώς έχει επιτύχει τα όρια στα 50,100 πρόσθιο κατά την διάρκεια της φετινής χρονιάς.

Διαβάστε περισσότερα: Αντίστροφη μέτρηση για Ελσίνκι.

Η Ιστορία Από Το 1940 Έως Το 1970

programma%20agwnwn.jpg

Για το Κολυμβητικό τμήμα κατά τη δεκαετία του 1940 δεν υπάρχουν επαρκείς πληροφορίες παρά μόνο ότι ο Ρεζής Κάππας ήταν ο έφορος του τμήματος ενώ ο Βύρων Φιλίππου ήταν ο αρχηγός της ομάδας. Αργότερα έφορος διετέλεσε ο Αθανάσιος Αγγελίδης (περίπου το έτος 1955) και κατόπιν επί σειρά ετών την θέση αυτή κατείχε ο Άγγελος Χριστοφορίδης. Η πάγια τακτική του τμήματος ήταν οι παλαιοί αθλητές να προπονούν τους νέους κολυμβητές ή υδατοσφαιριστές. Έτσι και ο Αντώνιος Κυπριώτης έγινε ο αρχηγός της ομάδας αλλά και προπονητής. 

Τον Μάρτιο του 1946 αποφασίστηκε με πρωτοβουλία του Ηρακλή να κληθούν τα σωματεία της πόλης να συνεννοηθούν για ανέγερση παραπήγματος για τους κολυμβητές όλων των συλλόγων. Το ίδιο διάστημα προτάθηκε στον Πρόεδρο του Ηρακλή να αναλάβει το σωματείο του την πρωτοβουλία για την ίδρυση στην Θεσσαλονικη παραρτήματος του ΣΕΓΑΣ. Ανατέθηκε στο Προεδρείο να συνεννοηθεί με τα άλλα σωματεία της πόλεως, να συσκεφθούν και ανάλογα να αποφασίσουν. 

Διαβάστε περισσότερα: Η Ιστορία Από Το 1940 Έως Το 1970

Γεώργιος Ιβάνωφ

ivanof.jpg

              Eξπέρ στα σαμποτάζ, ο ήρωας του Ηρακλή, ο Γεώργιος Ιβάνωφ θα είναι πάντα χαραγμένος στην ιστορία όχι μόνο του συλλόγου του Ηρακλή αλλά και της Ελλάδας. 
Στις 4 Ιανουαρίου του 1943, ένας αθλητής, ένας άνθρωπος που ανέπτυξε έντονη αντιστασιακή δράση κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου εκτελέστηκε από τους Γερμανούς. Ηταν 32 χρόνων.

 

Εκείνο το πρωϊνό της Δευτέρας 4 Ιανουαρίου του 1943 ένα καμιόνι έκανε το «δρομολόγιο του θανάτου».

Διαβάστε περισσότερα: Γεώργιος Ιβάνωφ

Αναδρομή Από Το 2000 Έως Το 2008

Το 2000 ο Γιώργος Χουζούρηςεπιστρέφει στην ομάδα ως επικεφαλής προπονητής. Η ομάδα διαγράφει κάθε χρονιά αλματώδη πρόοδο συγκεντρώνοντας ολοένα και περισσότερους βαθμούς και μετάλλια.

 

Το 2001 η ομάδα 4Χ100 ελεύθερο κορασίδων (με τις Σηφάκη, Λώλη,Κοπανά, Θερμού) κατακτά την 1ηθέση σε σκυταλοδρομία για πρώτη φοράΗ Ειρήνη Σηφάκη καταρρίπτει πολλές φορές το πανελλήνιο ρεκόρ στα 50 και 100 πεταλούδα και συμμετέχει με την Εθνική ομάδα σε Πανευρωπαϊκούς και Βαλκανικούς αγώνες καθώς και σε διεθνή μίτινγκ.

Διαβάστε περισσότερα: Αναδρομή Από Το 2000 Έως Το 2008

Αναδρομή Απο Το 1970 Έως Το 2000

Η δεκαετία του 1970
Η περίοδος 1970-1980 υπήρξε δημιουργική και ανανεωτική. Με επικεφαλής στη διοίκηση τον «πατέρα» του Συλλόγου Άγγελο Χριστοφορίδη, το νεοφερμένο από την Αθήνα προπονητή Πάρη Χασεκίογλου και τους άλλους προπονητές Γιάννη Καζινιέρη και Θεμιστοκλή Τζούμα συντελείται οργανωμένη δουλειά που συμβάλλει στην επιτυχή πορεία των 60 περίπου κολυμβητών.
 
Το 1978 ιδρύθηκε, με σκοπό την ενίσχυση του τμήματος, ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων των κολυμβητών, ο οποίος μέχρι και σήμερα έχει διαδραματίσει καταλυτικό ρόλο στην πορεία του τμήματος.
 
Η δεκαετία 1980 
Η ομάδα τη δεκαετία αυτή έδειξε τρία διαφορετικά πρόσωπα. Τα τρία πρώτα χρόνια μολονότι δεν είχε να επιδείξει σημαντικές επιτυχίες οργανώνεται και δημιουργεί πολύ καλή υποδομή. Την τριετία αυτή ξεχωρίζει η μορφή του Επαμεινώντα Κούση στην εφορία του τμήματος και του επικεφαλής προπονητή Σεραφείμ Αλεξίου. Ο αριθμός των αθλητών σε όλα τα επίπεδα ξεπερνά του 300. Το 1982 έρχονται τα πρώτα μετάλλια στους Πανελλήνιους Αγώνες με το Νίκο Βενετόπουλο, τη Νανά Βασιλάκη και τον Στέλιο Μπινόπουλο.
 
 
Από το 1984 και μετά η ομάδα σημειώνει αλματώδη εξέλιξη. Επικεφαλής προπονητής παραμένει ο Αλεξίου με την προσθήκη συνεργατών. Σταδιακά την εφορία αποκτά ο Ε. Κούσης και ο Παπαγεωργιάδης ενώ το 1986 αναλαμβάνει ο Βίκτωρας Παπαθανασίου με πολύ σημαντικό έργο. Το τμήμα με πολύ καλή οργάνωση και προγραμματισμό οδηγείται σε πολύ σημαντικές διακρίσεις, πανελλήνιες επιδόσεις και συμμετοχές αθλητών στην εθνική ομάδα. Η Βάϊα Μαργαρίτου το 1984 κατακτά την πρώτη πανελλήνια νίκη μετά από πολλά χρόνια στα 400μ. ελεύθερο. Συμμετοχή στηνεθνική ομάδα έχουμε από την Χαρούλα Μαργαρίτου, τον Μιχάλη Μαουσίδη και τον Γιάννη Καππαδόπουλο. Ο Μιχάλης Μαουσίδης καταρρίπτει το πανελλήνιο ρεκόρ στα 50μ ελεύθερο. Τα αποτελέσματα στα πανελλήνια πρωταθλήματα είναι εντυπωσιακά, το 1984 η ομάδα συγκεντρώνει 67 βαθμούς ενώ το 1986 εκτινάσσεται στους 184 με 6 μετάλλια.
 
Από το 1987 και μετά επικεφαλής προπονητής είναι ο Δημήτρης Λούπος  με συνεργάτη τον Τάσο Τσικάρη και έφορο τον Βίκτωρα Παπαθανασίου. Η ομάδα βρίσκεται στο αποκορύφωμά της. Το 1988 κατακτά το Πρωτάθλημα στην κατηγορία εφήβων-νεανίδων με 136 βαθμούς, που είναι και η πιο σημαντική ομαδική διάκριση μέχρι σήμερα. Επιπλέον, κατακτά περίπου 20 μετάλλια σε όλες τις κατηγορίες. Το 1989 έχουμε την καλύτερη εμφάνιση σε επίπεδο ανδρών-γυναικών με τον Μιχάλη Μαουσίδη και τη Γιούλη Μπεζεργιάννη με τρία μετάλλια.
 
Διχόνοιες και προστριβές όμως που σημειώθηκαν στο τέλος της δεκαετίας πήραν απρόσμενες διαστάσεις με αποτέλεσμα να φέρουν σε διάλυση την ομάδα. Η διοίκηση του ΓΣ Ηρακλής παίρνει τη σκληρή αλλά σωτήρια απόφαση να επανιδρύσει το τμήμα.
 
Η δεκαετία του 1990 
Το Σεπτέμβριο του 1990 ανέλαβε εκ νέου προπονητής ο Σεραφείμ Αλεξίου βρίσκοντας μια ομάδα διαλυμένη, με ελάχιστους αθλητές, προσπαθώντας να την ανασυγκροτήσει χωρίς όμως σημαντικά αποτελέσματα. Η πιο αξιόλογη επίδοση ήταν αυτή της Μαρίας Ράμμου με την κατάληψη της 6ηςθέσης.
 
Σταδιακά και με το βάρος να πέφτει στις υποδομές σημειώθηκε αύξηση των αθλητών της ομάδας. Αξιοσημείωτη είναι η 2η και 3η θέση του Δήμου Θεοχαρίδη στα 50 και 100μ ελεύθερο. Τα επόμενα δυο χρόνια η δουλειά στις υποδομές φέρνει αποτελέσματα, συγκεκριμένα το 1993 η ομάδα συγκεντρώνει 79 βαθμούς με 4 μετάλλια και ένα χρόνο αργότερα 91 βαθμούς.
 
Στις επόμενες τρεις χρονιές 1995 έως και 1997, η ομάδα παρουσιάζει κάμψη στην συγκομιδή μεταλλίων και βαθμών. Με δυο νέους προπονητές επικεφαλής, τους Γιώργο Χουζούρη και Μιχάλη Μαουσίδη ο Ηρακλής γίνεται ξανά ανταγωνιστικός συγκεντρώνοντας 40 βαθμούς στα πρωταθλήματα.
 
 
Το 1999 αναλαμβάνει και πάλι την αρχηγία των προπονητών ο Δημήτρης Λούπος και την εφορία του τμήματος ο Δημήτρης Θερμός. Οι βαθμοί διπλασιάζονται, τα παιδιά από τις μικρές κατηγορίεςφέρνουν 8 μετάλλια και η Ειρήνη Σηφάκη καταρρίπτει το πανελλήνιο ρεκόρ στα 50 πεταλούδα, κατακτώντας παράλληλα και την 1η θέση στα 100 πεταλούδα στο πανελλήνιο πρωτάθλημα.